bucatarie traditionala, bucatarie moderna

miercuri, 7 martie 2012

Mucenici moldovenesti - Sfintisori





Pe 9 martie are loc pomenirea sfintilor cei 40 de mucenici. Din cauza aceasta pe la noi se fac si acesti mucenici moldovenesti. Unii mai cu spor beau si 40 de pahare de vin. Eu sigur ma voi opri doar la mucenici :).



Ingrediente:


  • 1.1 kg faina

  • 2 lingurite sare

  • 35 g drojdie proaspata

  • 200 g zahar

  • 3 plicuri zahar vanilat

  • coaja de la 2 lamai

  • coaja de la o portocala

  • 4 oua 

  • 400 ml lapte

  • 100 g unt topit

  • 100 g nuci macinate

  • 100 g miere


Mod de preparare:

Drojdia se dizolva cu o lingura zahar si 2 linguri lapte.

Se cerne faina intr-un bol. Se face o gaura in mijloc si se pun drojdia dizolvata, sarea, zaharul, zaharul vanilat, coaja de citrice, 3 oua.





Se adauga laptele si se framanta incorporand treptat toata faina de pe margini. Cand incepe sa se formeze aluatul se adauga si untul.





Se pune intr-un lighean uns cu ulei si se lasa la crescut in jur de o ora.





Se rastoarna  aluatul pe masa de lucru, se apaltizeaza si se imparte in 16 parti cat mai egale (nu este nevoie sa le cantariti).



Se ia fiecare bucata si se ruleaza pe blatul de lucru pana ajunge la 60-70 cm si arata ca un snur.



Se unesc cate doua, formand un x si si se impletesc.









Capetele se unesc apasand bine cu degetele.





Colacelul format se rasuceste si astfel se formeaza mucenicul (sfintisorul).  Imbinarea trebuie sa fie la mijloc, deoarece atunci cand rasucim se va acoperi de cealalta parte a colacelului.









Se formeaza toti sfintisorii si se pun pe o tava unsa cu ulei sau pe hartie de copt. Ies 9 bucati (stiu ca sunt 16 bucati dar din capete se mai formeaza unul). Daca vreti puteti sa ii faceti si mai mici. La noi asa se fac, cand mananci unul sa te saturi :).



Se acopera cu o folie si se lasa la crescut circa 30 minute apoi se ung cu oul batut si se coc 30-35 minute. Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 180 grade.



Atunci scosi din cuptor...



Se ung imediat cu miere si se presara nuca macinata.







 Pufosi si deliciosi.



Sa aveti pofta la mucenici si grija la pahare.


11 comentarii:

  1. Super bine arata..poate ne incumetam si noi sa facem:0 pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Sisters sa aveti spor. Sunt foarte buni, deci merita :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine arata si ce buni sunt!
    La mine in casa se faceaua din cei dobrogeni cu zeama si nuca dar am rude in Gorj, care faceau din acestia.
    o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu tot sfintisori am,dar servesc si de la tine unul.Arata super.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Super buni! ador aluaturile pufoase dulci si cu nuca :). pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Nicoleta nu am incercat niciodata reteta mucenicilor dobrogeni. Banuiesc ca e buna. Dia i-am ochit.... cata nuca... yammmiii, Timea unul e si pentru tine. Va pup.

    RăspundețiȘtergere
  7. Deliciosi,nu am mai mancat de cand facea bunica!

    RăspundețiȘtergere
  8. Super deliciosi!!!Sa ai pofta la ei:) As cam pofti si eu la unu.....!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat sunt de frumosi... mi-am propus sa refac si eu pozele de anul trecut!

    RăspundețiȘtergere
  10. si eu vreau sa fac azi mucenici ,sper sa imi iasa ca in poze

    RăspundețiȘtergere
  11. Anca sigur iti vor iesi! I-au mai facut o vizitoare si a fost foare multumita!

    RăspundețiȘtergere

© 2011 bucataria Irinei, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena