bucatarie traditionala, bucatarie moderna

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Ardeii grasi - istorie si beneficii asupra organismului

Alaturi de cuisoare si ardeii usturati, ardeii grasi sunt membri ai genului Capsicum si apartin familiei Salanaceae, care mai cuprinde cartofii, vinetele si rosiile. Ardeii grasi sunt verzi, devenind la maturitate rosii sau galbeni. Intreaga familie Capsicum este originara din Americi, fiind introdusa in Europa de Cristofor Columb. Din Europa s-au raspandit apoi in Africa si Asia. Bastinasii din America de Nord au intrebuintat ardeii de mai bine de cinci mii de ani , atat ca alimente cat si ca remedii medicale.

Ardeii grasi sunt o sursa importanta de substante nutritive esentiale. Au un continut scazut de calorii (15-32/100g), sunt foarte bogati in vitamina C (120-40mg/100g) si reprezinta o sursa importanta de vitamina A, indeosebi cei rosii- 100 g ofera aproape intregul necesar zilnic recomandat.

De asemenea acestia ofera un continut util de acid folic, fibre si potasiu.

Datorita substantelor chimice ceroase din coaja, ardeii grasi sunt protejati de oxidare, iar continutul lor de vitamina C ramane aproape intact si la cateva saptamani dupa cules, mai ales daca sunt pastrati la frigider.

Alte substante importante in nutritie sunt bioflavonoizii, apreciate pentru proprietatile lor puternice antioxidante. Acestia fac din ardeii grasi un scut impotriva afectiunilor cardiovasculare si de circulatie, dar si a unor forme de cancer.

+ sunt buni in caz de afectiuni ale pielii si membranei mucoasei;

+ benefici pentru vederea nocturna si color;

+ utili pentru intarirea organismului;

+ se consuma cruzi sau fripti.



Articol preluat din ghidul alimentelor sanatoase

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© 2011 bucataria Irinei, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena