bucatarie traditionala, bucatarie moderna

luni, 9 aprilie 2012

Cozonac bucovinesc





Pentru voi, cele/care nu ati gasit inca reteta perfecta de cozonac, va recomand cozonacul bucovinesc. Nuca, miere, stafide, ce va puteti dori mai mult?



Ingrediente aluat:


  • 1.1 kg faina alba 

  • 45 g drojdie

  • o lingurita sare

  • 8 oua

  • 200 g zahar

  • 150 ml lapte

  • 150 g stafide

  • coaja de la o portocala

  • coaja de la o lamaie

  • o lingura esenta rom

  • 2 plicuri zahar vanilat

  • 200 g unt moale + pentru uns tavile


Ingrediente umplutura:



  • 400 g nuca macinata

  • 150 g miere

  • 150 ml lapte

  • 2 linguri cacao

  • 100 g stafide


Mod de preparare:


Laptele se amesteca cu zaharul inre-o cratita si se lasa pe foc mic pana se topeste zaharul. Se lasa la racit la temperatura camere apoi se amesteca cu drojdia.


Se separa albusurile de galbenusuri; albusurile se bat bine bine pana se fac spuma iar galbenusurile se freaca cu sarea.


Faina se cerne intr-un lighean, se amesteca cu drojdia, albusurile si galbenusurile si se framanta bine.




Cand aluatul incepe sa se lege, se adauga untul, esenta de rom, stafidele, zaharul vanilat si coaja de citrice.




Se framanta bine jumatate de ora apoi se lasa intr-un loc cald la crescut.




Ia uitati cat a crescut:) .....




Nucile se amesteca cu cacaua, cu mierea si cu laptele apoi se pun si stafidele.




Aluatul crescut se rastoarna pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei si se imparte in doua.


Se intinde cu mana fiecare bucata, si  punem peste jumatate din nuca apoi rulam foaia.




Se pun in tavi unse cu unt si se lasa la crescut cam 30 minute (ar trebui sa creasca cat tava de cozonac). Se ung cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte.




Se dau la cuptor (preincalzit 180 grade) pentru 50-55 minute, la 180 grade pana se rumenesc frumos.




Pufos si bun.




Sa aveti pofta!








4 comentarii:

© 2011 bucataria Irinei, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena