bucatarie traditionala, bucatarie moderna

joi, 16 februarie 2012

Lapte acru de casa





Din cand in cand fac lapte acru! La tara mamaia mereu ne facea, il mancam cu mamaliguta calda si scrob. Stiti ce inseamna scrob? Omleta, facuta ori cu branza, ori cu smantana mereu mancam cu pofta mai ales ca in vacantele de vara ne strangeam toti pe la tara! Era cearta de la "rasul ceaunului", cred ca stiti ca dupa ce se face mamaliga si se fierbe laptele in acelasi ceaun fara a fi spalat se formeaza o coaja, da pe aceea era bataie!



Laptele acru se face foarte usor, mai ales daca aveti niste lapte fiert si nu ii gasiti intrebuintare. E sanatos.



Ingrediente pentru o ulcica de lapte acru de 1.5 l:




  • 1.5 l lapte

  • 3 linguri smantana


Mod de preparare:

Laptele se pune la fiert pe foc potrivit. De cand incepe se fiarba se mai lasa pe foc mic in jur de 15 minute.



Se unge fundul unei oale (recomand de lut) cu smantana.



Se toarna peste laptele caldut. Sa nu fie laptele fierbinte si nici rece, caldut asa ca apa de vara. Se lasa la prins intr-un loc caldut apoi se muta in frigider. In functie de temperatura din camera se poate prinde mai repede sau mai usor. La o temperatura medie de 23-25 grade trebuie sa stea in camera in jur de 12 ore apoi se muta in frigider.



Este atat de bun.... E facut acasa, prin urmare stim ce contine. Eu il mananc si la micul dejun cu cateva cereale dar si in timpul zilei sau seara.



Sa aveti pofta!








4 comentarii:

  1. Bun, tare laptele acru de casa , tatal meu face foarte des, si bine zici merge foarte bine cu o omleta, noi ,,paparaie,, ii spunem :)! Puup!

    RăspundețiȘtergere
  2. E cel mai bun si foarte sanatos!Si cel mai adevarat se face in oale de lut asa cum ai facut tu!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu cum sta treaba cu ceaunul.Imi place laptele acru.Si eu mai fac cateodata tot in oala de lut.Te pup!

    RăspundețiȘtergere

© 2011 bucataria Irinei, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena