bucatarie traditionala, bucatarie moderna

luni, 15 iunie 2009

Usturoiul.... stiti totul despre el???!!

< Se stie de mult ca usturoiul are un efect puternic antibacterian. Poate distruge infectiile fungice si este un antidot de ajutor impotriva unor otravuri, mai ales a alcoolului si metalelor grele.
Cele mai recente cercetari asupra efectului puternic pe care il are usturoiul asupra inimii si circulatia arata ca acesta are capacitatea de unica de a preveni si trata cativa dintre factorii strans legati de afectiunile cardiovasculare. Oamenii de stiinta care studiaza raspandirea bolilor in randul populatiilor diferite stiu ca rata martalitatii cauzate de atacurile de cord este mult mai redusa in tarile unde se consuma cantitati mari de usturoi, chiar daca in multe tari se bea si se fumeaza.
Marea Britanie are consumul cel mai redus de usturoi din Europa si cea mai ridicata rata a mortalitatii premature cauzate de afectiuni cardiovasculare, in SUA bolile de inima s-au diminuat considerabil dupa o campanie guvernamentala reusita de educatie in sanatate.
Componenta sulfurica, alicina, eliberata atunci cand usturoiul este zdrobit, incurajeaza eliminarea colesterolului din organism si reduce cantitatea de grasimi nesanatoase produse de ficat. La voluntarii sanatosi care au acceptat sa urmeze un regim alimentar bazat pe grasimi s-a dovedit ca usturoiul reduce nivelul colesterolului din sange cu pana la 15%.
Cercetatorii de la spitalul oftalmologic al Universitatii Aachen, de la Institutul de Transfuzii de la Universitatea Saarland si de la Universitatea din Munchen au adus dovezi clare ca usturoiul dilate vasele de sange si face sangele mai putin lipicios.
+ bun la prevenirea cancerului, scaderea nivelului colesterolului, reducerea hipertensiunii arteriale si imbunatatirea circulatiei.
+ benefic in tratarea tusei, bronsitei, guturaiului, durerilor in gat, astmului, indigestiei, constipatiei, diareii si afectiunilor stomacale.
+ util in caz de infectii fungine la picioare, cum ar fi cele aparute la atleti
+ se recomanda sa se consume crud in salate, copt intreg in cuptor sau prajit, darn u sufficient cat sa devina brun.

Sfaturi practice:
# Amestecati o lingura de miere cu un catel de usturoi zdrobit si stoarceti suc de lamiae dizolvat intr-o cana cu apa fierbinte. Luati acest preparat de 3 ori pe zi pentru tratarea guturaiului, bronsitei si problemelor la sinusuri
# Pentru indigestie, constipatie si usoare probleme la stomac, zdrobiti un catel de usturoi, amestecati-l cu lapte cald intr-o cana si beti dupa masa.
# Daca suferiti de cistita sau de alte infectii urinare, zdrobiti un catel de usturoi si amestecati-l cu un pahar de iaurt natural; luati o doza in fiecare dimineata si seara.>>
# Imi amintesc ca bunicii imi dadeau dimineata pe nemancate un paharel cu lapte cu usturoi pentru a scapa de viermi (lasau usturoiul la macerat de seara pana dimineata).

Articolul este preluat din cartea “Ghidul alimentelor sanatoase” de Michael van Straten.

Un comentariu:

  1. Aia din Marea Britanie tin prea mult la eticheta de gentelmeni si uite ca mor pe capete. Nu ar fi mai simplu o funie de usturoi pe luna si scapi aproape de ORICE. Eu mananc usturoi de cand ma stiu, cu orice; chiar si gol (sau cu mamaliga rece-preferinta mea) si nu am avut niciodata probleme cu stomacul, viermi sau alte vietati d'astea. Ce e drept am mici probleme cu ficatul, dar numai dupa ce consum cantitati mai mari de usturoi, sau la ore nepotrivite (11-12 noaptea). In articol scrie de combinatii ale usturoiului cu alte alimente, dar nimic despre "mujdei"(oare asa frecat cu sare si ulei face rau sau bine?). Multa sanatate !

    RăspundețiȘtergere

© 2011 bucataria Irinei, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena