<
Ciocolata neagra imbunatateste nivelul colesterolului, spun specialistii de la Chicago-based American Dietetic Association, citati de publicatia "Forbes". In plus, ea este mai bogata in flavonoide decat cea cu lapte si poate reduce presiunea sangelui. Alte studii mai noi arata ca ciocolata cu lapte poate imbunatati functiile creierului. Cheia succesului este insa consumul moderat.
"Ciocolata contine multe calorii. Obezii, dar si cei cu diabet si obezitate nu trebuie sa manance deloc ciocolata. Nici copiii foarte mici nu ar trebui sa consume ciocolata, deoarece cacaoa le da o stare de agitatie", este de parere Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat si obezitate "Calea Mosilor", Bucuresti.
Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2 si de Parkinson. Totodata, unele studii au aratat ca ar stopa durerile de cap. Beti insa cu precautie daca aveti probleme cu inima sau hipertiroidiene si nu consumati mai mult de doua cesti pe zi, daca vreti sa aveti un somn usor si o tensiune arteriala normala.
"Cea mai buna cafea este cea fara zahar, deoarece acesta atenueaza din gustul si calitatea cafelei. Mitul ca o cafea este mai tare daca are zahar este fals", completeaza Adamescu.
Uleiurile vegetale contin vitamina E. Multe persoane nu reusesc sa ia aceasta vitamina din dieta. "Vitamina E are acelasi efect ca si antioxidantii si poate scadea nivelul colesterolului "rau", previne aparitia bolilor de inima si mentine pielea sanatoasa", spune Elisa Zied, purtator de cuvant la American Dietetic Association. Nu exagerati insa si nu consumati mai mult de sase lingurite de ulei pe zi, deoarece are un continut ridicat de calorii.
Ceaiurile reduc riscul de Alzheimer. Totodata, ele tin departe bolile de inima, spun specialistii americani. Cele mai bune sunt cele din plante, care pot fi consumate fara restrictii. Ceaiul verde, negru sau indian pot avea acelasi efect ca si cafeaua bauta in exces. Alunele au proteine. Evitati-le insa pe cele foarte sarate. Pe de alta parte, nucile contin acizi Omega 3, necesari pentru sanatatea inimii. "
Alunele sunt dense din punct de vedere caloric. Ele trebuie consumate in cantitati mici si sunt interzise obezilor", mai spune nutritionistul Eduard Adamescu.
Supele ajuta la pierderea in greutate. Nu puneti insa multa sare in supa. "Supele din carne sunt excitante gastric si pot cauza ulcer celor cu gastrita. Nu consumati deloc supe la plic, deoarece contin sare in proportie de 70a si multi coloranti", adauga Adamescu.
Mirodeniile scad durerile in artrita. "Consumul frecvent de scortisoara favorizeaza scaderea nivelului de glucoza din sange dupa ce mancati carne", afirma Roger Clemens, de la Chicago-based Institute of Food Technologists.
Un alt ingredient recomandat este turmericul, care ar diminua durerile bolnavilor de artrita. Mirodeniile pot fi consumate fara restrictie, in functie de toleranta gastrica a fiecaruia. Totusi, cei care au probleme cu stomacul si cei cu hemoroizi pot avea arsuri de la mirodenii.
Cartofii sunt bogati in antioxidanti. Un studiu despre antioxidanti, realizat de United States Department of Agriculture, a clasat cartoful pe locul 17 intr-un top alcatuit din 100 de alimente. In plus, cartofii rosii si cei dulci sunt bogati in carotenoizi, coloranti naturali ce ar proteja impotriva cancerului la plamani si care ar lupta contra bolilor de inima si a diabetului. >>
E bine de stiut..multumim
RăspundețiȘtergere