bucatarie traditionala, bucatarie moderna

miercuri, 29 februarie 2012

Paine integrala cu fulgi de ovaz





Imi place mult painea integrala. E mult mai sanatoasa decat painea cu faina alba si mult mai satioasa. Astazi am ales painea rotunda cu faina integrala si fulgi de ovaz. Este de post sa stiti.



Ingrediente:


  • 450 g faina grau

  • 2 lingurite sare

  • 15 g drojdie proaspata

  • 300 ml apa calduta (+/- 10 ml in functie de faina)


Pentru topping:


  • o lingura apa

  • 1/2 lingurita sare

  • fulgi de ovaz


Mod de preparare:

Cerneti faina si sarea intr-un bol. Faceti o gaura in mijloc si adaugati drojdia dizolvata cu o lingura de apa, si restul de apa.



Framantati incorporand treptat faina de pe margini, in jur de 10 minute pana se obtine un aluat fin si elastic.



Asezati aluatul intr-un bol uns cu ulei si acoperiti-l. Lasati-l la crescut in jur de o ora.



Framantati-l din noi 2-3 minute, modelati o minge si amplasati-o in mijloc unei tava, pe hartie de copt.



Acoperiti cu un vas asezat invers si lasati-l la dospit  intr-un loc caldut 30-40 minute. Pregatiti cuptorul la 230 grade (foc potrivit spre mediu).



Amestecati apa cu sarea si ungeti painea. Presarati fulgii de ovaz.



Coaceti timp de 15 minute la 230 grade apoi reduceti temperatura la 200 grade si coaceti inca 20 minute. Cand este gata painea e tare la atingere si suna a gol cand este batuta pe fund.

Se pune pe un gratra la racit.









Imi place sa o mananc paine integrala cu branza proaspata de vaci si cu somon. Si neaparat o feliuta cu magiun.

Sa aveti pofta!



PS Reteta face parte din cartea Retete delicioase pentru prepararea painii.
Read More

marți, 28 februarie 2012

Clatite cu branza si smantana la cuptor





Acest desert delicios il gasiti de obicei in zona Bucovinei, pe la majoritatea pensiunilor, restaurantelor si chiar in unele pub-uri. Este apreciat de toata lumea.



Ingrediente clatite:


  • 5 oua

  • 7 linguri cu varf faina

  • 5 linguri zahar 

  • 500 ml lapte

  • un varf cutit sare

  • o lingurita extract vanilie (2 plicuri zahar vanilat)

  • 20 ml ulei pentru uns tigaia

  • 10-15 g unt pentru uns bolul


Ingrediente umplutura:




  • 600 g branza

  • 70 g zahar

  • 2 oua

  • 50 g stafide

  • o lingurita extract vanilie (2 plicuri zahar vanilat)


Ingrediente topping:




  • 250 g smantana

  • 4 linguri zahar

  • 2 plicuri zahar vanilat


Mod de preparare:

Se amesteca oul cu faina. Se adauga zaharul, laptele si sarea si se bat bine impreuna.  Se adauga vanilia si se mixeaza din nou pana se omogenizeaza. Se lasa sa respite 15-20 minute.



Se incinge o tigaie cu coada si se unge cu foarte putin ulei. Se toarna cate un polonic (mai mic) din compozitie si se roteste tigaia pana cand pasta acopera tot fundul. Cand s-a desprins de tigaie (o mai ajutam pe margini) se intoarce clatita cu un cutit lat sau o spatula. Se lasa sa se rumeneasca si apoi se rastoarna pe o farfurie intinsa. Se procedeaza la fel cu toate clatitele.



Se pune intr-un bol branza cu ouale, stafidele, zaharul si extractul de vanilie si se amesteca bine.



Se da drumul la cuptor la 190 grade (foc potrivit).

Se impacheteaza clatitele, prin rulare...



Si se pun intr-un bol uns cu unt. Eu am umplut 10 clatite. Merg chiar 14-15 daca se pune mai putina branza in interior. (Cele ramase le-am consumat cu crema de ciocolata si cu dulceata. )





Smantana se bate cu zaharul. Daca smantana este prea tare se adauga si 2-3 linguri lapte.Amestecul se distribuie uniform peste clatite si peste el se distribuie zaharul vanilat.



Se da la cuptor (preincalzit 190 grade) pentru 30 minute.



Se consuma calde...



Sunt delicioase...



Sa aveti pofta!








Read More

luni, 27 februarie 2012

Colac impletit in 4 - Challah





Challah este o paine imbunatatita cu oua, cu o textura usoara, pregatita pentru sarbatoarea sabatului evreiesc dar si pentru a sarbatori alte evenimente religioase. Se impleteste in 4, dar se poate si in opt pentru o paine foarte speciala.



Ingrediente:




  • 570 g faina (+/- 10 g in functie de faina)

  • 2 lingurite sare

  • 20 g drojdie proaspata

  • 200 ml apa calduta

  • 2 linguri zahar pudra

  • 2 oua

  • 75 g unt topit


Pentru glazura:




  • un galbenus

  • o lingura apa

  • 2 lingurite seminte de mac


Mod de preparare:

Amestecati drojdia cu zaharul pana se lichefiaza.








Cerneti intr-un bol faina si faceti o groapa in mijloc. Adaugati sarea, drojdia, apa, untul, ouale.



Framantati 10-15 minute, incorporand treptat toata faina de pe margini, si aluatul devine elastic si neted. Asezati aluatul inntr-un vas uns cu ulei acoperiti-l si lasati-l la cald in jur de o ora.




Dupa ce a crescut....




Aplatizati aluatul, reacoperiti-l si lasati-l din nou la dospit, la caldura aproximativ o ora.




Dupa ce a crescut din nou rasturnati-l pe o suprafata presarata cu faina si impartiti-l in 4 parti egale.




Modelati fiecare bucata intr-o fasie de 45 cm lungime prin rulare (se cunoaste ca imi place sa modelez,  fasiile mele au cam 55-60 cm de aceea si colacul a iesit mai lung). 




Aliniati-le unele langa celelalte, lipiti capetele la una dintre extremitati. Incepand din partea dreapta , ridicati prima fasie peste cea de-a doua si pe cea de-a treia peste cea de-a patra.




Luati cea de-a patra fasie si asezati-o intre prima si a doua. 




Repetati, incepand din partea dreapta si continuati pana terminati impletitura. Ascundeti capetele sub impletitura.




Puneti colacul intr-o tava pe hartie de copt si lasati-l din nou la crescut in jur de 30 minute.Dati drumul la cuptor la 200 grade.




Bateti galbenusul si apa pentru glazura. Ungeti painea cu amestecul de ou si apa apoi presarati semintele de mac. 




Dati-l la cuptor pentru 35-40 minute pana cand challah capata o culoare aurie apoi mutati-l pe un gratar metalic si lasati-l sa se raceasca inainte de a-l taia felii.






Nu m-am abtinut sa nu rup o cununa :)




Delicios e putin spus.




Sa aveti pofta!


PS 1. Reteta face parte din aceasi carte pe care o laud mereu, Retete delicioase pentru prepararea painii.


     2. Particip cu aceasta reteta la provacarea lunii februarie, organizata de Violeta AICI.  




Read More

sâmbătă, 25 februarie 2012

Cornuri in doua culori





Cornurile acestea le-am facut sambata trecuta. Au iesit foarte multe si ma gandeam ca sigur nu vom dovedi sa le terminam..... Nu numai ca le-am terminat rapid dar mai si vroiam.



Ingrediente:


  • un kg faina

  • 450 ml lapte caldut

  • 130 g ulei

  • 2 oua

  • 3 linguri zahar

  • 40 g drojdie 

  • o lingurita praf de copt (dizolvat cu o lingurita otet)

  • coaja de la o lamaie

  • esenta

  • 4 linguri cacao

  • 4 linguri apa

  • 2 -3 linguri


Ingrediente sirop:




  • 150 ml apa

  • 4 linguri zahar


Pentru decor: nuca de cocos



Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un bol iar in mijloc se adauga toate ingredientele mai putin cacaoa, apa si cele 2-3 linguri de faina.



Se framanta bine bine pana se formeaza un aluat neted. Se imparte in doua. O parte se amesteca cu cacaoa dizolvata in cele  4 linguri apa.



Se framanta bine pana se omogenizeaza apoi se lasa la crescut in jur de o ora.




A crescut nu gluma....




Se rastoarna aluatul cu cacao pe masa de lucru, se aplatizeaza apoi se imparte in patru.



 La fel se procedeaza si cu celalalt.



Se presara faina pe blatul de lucru. Se ia o bucata de aluat din cele 4 maro, si se face o foaie subtire. Peste ea se pune o foaie alba. Se intind bine cu sucitorul.



Apoi se taie 8 (in 4 apoi fiecare din nou in 2).



Se ung triunghiurile cu magiun, gem sau nutela (nu puneti cantitate mare ca va curge)...



Se ruleaza de la baza spre varf.



Ce frumusele sunt.



Se pun pe hartie de copt intr-o tava.



Se ung cu putina apa si se dau la cuptor (preincalzit la 180 grade celsius). Dupa circa 20 minute sunt gata, se lasa la racit.





Se procedeaza la fel cu restul de aluat.

Intre timp se face un sirop din 150 ml apa si 4 linguri zahar. Se tine amestecul pe foc mic in jur de 15 minute pana se leaga.

Cand sunt gata toate cornurile se ung cu sirop si se presara nuca de cocos.








Preferatele mele.... cele cu magiun. In cateva am pus si miez de nuca....



Sa aveti pofta!



PS: Aceasta reteta participa la Dulce Romanie-provocarea lunii februarie 2012,  gazduita de Violeta AICI.


Read More

© 2011 bucataria Irinei, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena