bucatarie traditionala, bucatarie moderna

luni, 31 octombrie 2011

Peste la gratar





          Din nou retete delicioase din categoria ajung tarziu acasa ce mananc :)...  dar mai ales ce prepar rapid....

          Raspunsul.... peste la gratar...... Delicios delicios delicios...



          Ingrediente (pentru o persoana):


  • 3 buc file peste (al meu era merluciu, nu este foarte important sorimentul, sa fie un peste cu carne alba)

  • 2 catei usturoi

  • ulei de masline          Mod de preparare:


        Se spala pestele si se pune la scurs pe cateva prosoape absorbante de bucatarie (contine destula apa).





         Dupa ce s-a scurs foarte bine se unge cu ulei de masline si cu usturoiul pisat in prealabil.




        Se pune pe gratarul incins si nu se intoarce pe cealalta parte decat atunci cand se desprinde cu usurinta de pe gratar. Daca nu se desprinde inseamna ca mai trebuie lasat.





       Se lasa si pe cealata parte cateva minute pana este facut. Se stropeste cu lamaie (e optional) si se consuma alaturi de orez, cartofi, simplu dupa propriul plac.

       Foarte rapid si bun!




        Sper ca v-am facut pofta...





            Pofta buna!


Read More

vineri, 28 octombrie 2011

Mancarica de pui cu mazare






          Cand ma gandesc ca pana acum un an nu mancam mazare gatita.... rad :). Nici macar nu o gustam sa dau un verdict daca imi place sau nu. Am gatit aceasta mancarica si de atunci tot o fac. E foarte buna, deliciosa chiar.



          Ingrediente:


  • un piept de pui

  • un borcan mazare

  • 100 g slaninuta

  • doua cepe

  • 6 lg bulion

  • o lingurita delicat

  • o lingura faina

  • sare

  • piper


         

          Mod de preparare:


          Se pune uleiul intr-o cratita pe foc, se adauga ceapa tocata si slaninuta taiata cubulete si se tine pe foc pana se topeste  putin grasimea.







 


          Se adauga puiul taiat cuburi putina sare si putin piper si se caleste pana se rumeneste.












         Se amesteca faina cu bulionul cu 700 ml apa si cu delicatul  si se toarna peste pui. Se lasa sa fiarba la foc mic.

         Mazarea se pune intr-o sita si se trece prin cateva jeturi de apa rece.

         Cand puiul este aproape facut se adauga mazarea si se fierbe cateva clocote.



         Rezultatul final este acesta:





        

          Si o fotografie cu sectiunea....

         







         Vreau sa subliniez ca puiul este foarte fraged, deloc innecacios.

         Eu am consumat-o impreuna cu castraveti murati.

         Pofta buna!
Read More

joi, 27 octombrie 2011

Placinta cu branza









          Ieri rasfoiam paginile blogului cand mi-a atras atentia aceasta reteta. Am vazut-o la Ada pe blog si m-am inspirat din ea... Ii dau mare dreptate ... o placinta delicioasa!



         Ingrediente:


  • 1100 g branza

  •  400 ml smantana

  •  8 oua

  •  9 lg zahar

  •  un pachet foi placinte

  • 150 g stafide (pot lipsi dar mie imi plac mult)

  •  4 plicuri zahar vanilat

  •  ulei pentru uns foile

  •  putina sare.


         

          Mod de preparare:


          Peste stafide se toarna 200 ml apa fierbinte. Ai mai multe explicatii AICI.     

          Intr-un bol se amesteca branza cu 6 oua, cu 7 lg de zahar, cu 3 plicuri de zahar vanilat si cu stafidele stoarse bine.

          Smantana se bate cu restul de oua, cu 2 linguri de zahar si cu un plic de zahar vanilat.

          Se ia cate o foaie de placinta, se intinde peste o planseta, se unge cu ulei si peste ea se pune alta foaie, iar se unge cu ulei, iar se pune o foaie, iar se unge cu ulei ( avem 3 foi daca ati pierdut numarul :) ) si apoi se ung cu branza pe toata suprafata ca pe clatite. Se ruleaza (ungeti si cu ulei ruloul) si se pune in tava de copt.















 


          Un pachet cuprinde 12 foi de placinta ca atare ies 4 rulouri.










          Se pune peste amestecul de smantana si se da la cuptor (preincalzit) la 180 grade pentru 40 minute.












          Se taie chiar cum se scoate din cuptor si daca preferati puteti sa o pudrati cu zahar.






         

         A iesit o bunatate de placinta si o recomand cu drag.... mai ales ca de foarte multe ori suntem in ipostaza.... am prea multa branza in frigider ce sa fac cu ea?!











          Multumesc Ada!

          Pofta buna!




Read More

miercuri, 26 octombrie 2011

Paine cu cartofi





          Mi-am pus in gand macar o data pe saptamana sa fac paine acasa, m-am saturat de toate felurile din comert.

          I-a venit si randul painii cu cartofi, '' o paine dulceaga, cu gust bogat, preferata de taranii ardeleni si pentru ca se poate pastra si saptamani intregi fara sa se usuce'' dupa cum o descrie Radu Anton Roman in cartea sa..... Mare dreptate are!



         Ingrediente:


  • 500 g faina

  • 500 g cartofi

  •   50 g unt

  •   50 ml lapte

  •   20 g drojdie

  •   un ou

  •   o lingurita sare

  •   o lingurita zahar

  •   putin piper






          Mod de preparare:

         

          Se pun cartofii la fiert in apa cu putin sare, apoi se curata de coaja si se piseaza bine cu untul, se adauga si putin cate putin laptele.










         

          Faina se pune intr-un bol, in mijloc se pun cartofii pisati, oul batut, drojdia lichefiata cu o lingurita de zahar, sarea si piperul.









          Se framanta bine bine si se lasa la crescut pentru o ora. Mentionez ca acest aluat este mai moale, nu va speriati daca se tine de maini.












         


          Dupa ce a crescut se formeaza o paine, pe o planseta se presara faina se pune aluatul, se apasa pe el iar apoi se ruleaza. Se repeta operatiunea si se da painii forma unei elipse.


          Se pune painea in tava unsa cu unt, se lasa la crescut cinci minute si i se fac trei crestaturi cu un cutin foarte bine ascutit.





 




          


          Se unge cu ulei (eu am presarat si putina sare) si se da la cuptor (preincalzit) la 190 grade pentru 40 minute.


          Cand se scoate se unge cu apa si se acopera cu un prosop pana se raceste.












          A iesit o paine foarte pufoasa, am strans-o si apoi i-am dat drumul pentru a va convinge.













         Pofta buna!








Read More

marți, 25 octombrie 2011

Ciorba de vacuta (vitel)








          O ciorba foarte buna si usor de pregatit.



          Ingrediente:


  • 800 g carne de vita (am luat vitel de data aceasta ca fierbe mai repede) 

  •     2 cepe

  •     2 morcovi potriviti

  •     4 cartofi medii

  •     un pastarnac

  •     un ardei mai mare

  •     o rosie

  •     o punga de amestec de legume congelate pentru ciorba de vacuta

  •     6 linguri suc de rosii

  •     o legatura patrunjel

  •     un l bors acru

  •     smantana

  •     o lingura delicat


          Mod de preparare:



          Se spala carnea, se taie in bucati potrivite si apoi se pune la fiert intr-o cratita cu trei litri de apa si putina sare.








          Se spumeaza ori de cate ori este nevoie si cand carnea este aproape fiarta se strecoara supa in alta cratita, se adauga carnea taiata cubulete,










toate legumele, cartofii taiati cuburi, morcovii, pastarnacul si ardeiul in doua, rosia si cepele intreagi (cepele se taie sub forma de x la radacina ca sa nu se desfaca), bulionul si delicatul. 







          Se lasa sa fiarba pana ce carnea s-a inmuiat complet, avand grija sa nu se zdrobeasca zarzavaturile.

          Separat se fierbe borsul iar apoi se strecoara in oala.

          Se adauga patrunjelul tocat, se potriveste de sare si se mai lasa doua trei clocote.







           Se mananca fierbinte si neaparat cu smantana..... si optional cu ardei iute.







           Si cu o felie din painea cu cartofi pe care o prezint maine :)







          Pofta buna!
Read More

luni, 24 octombrie 2011

Ciuperci la cuptor





          Aceasta reteta face parte din categoria "am venit tarziu de la servici ce pot sa gatesc rapid?!"..... Si delicios bineinteles...

         

          Ingrediente:


  • 500 g ciuperci champignon (11 ciuperci marisoare)

  • 100 g pastrama (sunca, carnat - ce aveti prin frigider)

  • ulei de masline (dar nu neaparat) 

  • cateva fire de patrunjel

  • sare

  • piper


         

          Mod de preparare:



          Se curata ciupercile se spala bine si se separa piciorusele de palarii.


          


          Se toaca fin piciorusele cu pastrama si se calesc in uleiul incins, pana se fac. 







           Se adauga putina sare si putin piper.







          Palariile ciupercilor se pun intr-o tava unsa cu putin ulei de masline si se umplu cu amestecul calit si pe deasupra se pune patrunjel tocat.










          Se incalzeste cuptorul la 190 grade si se dau ciupercile la cuptor pentru 15 minute.


          Daca preferati varianta cu cascaval puneti pe fiecare ciupercuta o feliuta de cascaval si dati la cuptor pentru 5 minute.


          Se scot si se servesc calde.











          Pofta buna.
Read More

duminică, 23 octombrie 2011

Omleta cu ciuperci si marar







Nu stiam ce sa pregatesc bun in aceasta dimineata si am gasit aceasta retete de omleta cu ciuperci care m-a atras si nu pot sa spun decat ca e delicioasa...

Ingrediente:


  •  2 oua

  • 100 g telemea de vaca

  • 150 g ciuperci

  • o rosie

  • cateva fire de marar

  • un cubulet unt

  • sare

  • piper


Mod de preparare:

Se curata ciupercile, se spala in cateva ape, se taie in sferturi sau in sase depinde de marimea ciupercilor iar apoi se calesc in jumatate din unt, putina sare si putin piper.




Se lasa pe foc potrivit, acoperite cu un capac pana se inmoaie.



Cat stau ciupercile pe foc se curata rosia de pelita si se zdrobeste in blender.


  


Cand ciupercile s-au inmuiat se adauga rosia si se tin pe foc pana scade sosul, apoi se dau la rece. 



  Intre timp se da telemeaua pe razatoarea mica iar mararul se toaca marunt.




Se sparg ouale intr-un bol si se bat bine. Se adauga mararul si telemeaua (sare nu deoarece telemeaua este sarata de obicei) si se amesteca pana se omogenizeaza.


Se pune restul de unt intr-o tigaie la topit  si se pun ouale batute peste.


Se lasa sa se prajeasca pe o parte si pe cealalta.



Cand este gata, se imparte in doua, se pun jumatate din ciuperci si se impatureste.







 A doua portie am ornat-o in alt mod....    




 Pofta buna!
Read More

© 2011 bucataria Irinei, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena