bucatarie traditionala, bucatarie moderna

duminică, 27 septembrie 2009

Pilaf cu carne de porc















Ingrediente:



- 500 g pulpa de porc fara os



- o cana si jumatate de orez (cana de apa)



- 100 g unt



- o ceapa



- un morcov



- un ardel



- o lingura bulion



- cateva fire de patrunjel



- o lingura secretul gustului



- sare



- piper









Mod de preparare:



Se curata legumele. Ceapa se toaca marunt, ardeii cubulete iar morcovul se da pe razatoare.



Se pune untul la topit intr-o cratita apoi se adauga legumele.







Pulpa de porc se taie in bucati.







Dupa ce s-au muiat legumele se adauga pulpa de porc, putin piper si secretul gustului.







Se lasa pe foc cam 10 minute. Daca este nevoie se amesteca.



In 500 ml de apa se dizolva bulionul si se adauga patrunjelul tocat. Se toarna peste

carne si se lasa sa dea un clocot.







Se adauga orezul ales si spalat (apa trebuie sa depaseasca orezul cam cu 1-2 degete).



Se da la cuptor pentru 20-25 de minute si nu se umbla cu lingura in el.







Se serveste cu muraturi.







Pofta buna.



Read More

joi, 24 septembrie 2009

Cartofi cu smantana







Ingrediente:





- 12 cartofi potriviti



- 750 ml lapte



- O lingura unt



- 500 ml smantana



- O lingurita sare



- Marar



Mod de preparare:



Se curate cartofii de coaja, se taie cuburi.



Se pun la fiert in lapte rece cu o lingurita sare.





Cand sunt fierti cartofii se scurge laptele, se adauga untul si se lasa pe foc pana ce acesta se topeste.

Se adauga si smantana si se potrivesc de sare. Se tin pe foc pana trag unu, doua clocote.

Se adauga firele de marar tocate marunt.









Se servesc calzi.



Pofta buna!



Read More

duminică, 20 septembrie 2009

Ardei umpluti.... cu surprize









Dorind sa mai schimb meniul am ajuns la aceasta reteta.... Este prima oara cand gatesc ardei umpluti. Nu va fi ultima pentru ca au iesit foarte buni.



Ingrediente:

-20 ardei grasi (eu am avut 14 si mi-a ramas compozitie)

- 0.9  kg pulpa de porc tocata

- 0.4 kg orez

- 200 ml ulei

- 350 g costita afumata fara os

- 4 cepe

- 3 morcovi

- 3 linguri bulion

- putin patrunjel

- o lingura secretul gustului

- piper

- 7 rosii.



Mod de preparare:



Se alege orezul si se pune intr-un vas la inmuiat.



Se curata ceapa si morocovul. Ceapa se toaca marunt iar morcovul se da prin razatoare.







Se pune la incins uleiul iar apoi se adauga ceapa si morcovul. Se lasa pe foc potrivit si se

 amesteca din cand in cand.





Cand se moaie ceapa se adauga carnea tocata, bulionul putin piper si secretul gustului. Se lasa la calit cam 10-15 minute dupa care se adauga orezul si patrunjelul si se mai lasa inca 10 minute.

Se potriveste de sare apoi se da la racit.



Intre timp se curata ardeii. Se taie un capac in jurul coditei si se curata de seminte. Se oparesc in apa clocotita in care se tin 5 minute apoi se tin la scurs.



Se taie costita feliute:





Se ia ardeiul se pun in el cateva feliute de costita (surprizele) iar apoi se umple cu tocatura.



Deasupra se mai pun cateva felii de costita:





Se pune un capac din bucati de rosie:





Se aseaza intr-o cratita unul langa celalat cu scobitura in sus:





Se face un sos din 2 linguri bulion, jumatate de secretul gustului, 50 ml ulei si un litru de apa.

Se toarna peste ardei.



Se dau la cuptor pentru 40-50 minute pe foc potrivit.



Se servesc cu smantana!



Pofta buna!







Read More

luni, 14 septembrie 2009

Cotlet de porc la cuptor

Va este pofta de ceva bun dar nu aveti chef sa gatiti? Va dau solutia: cotlet de porc la cuptor. Il gatiti in 5 minute si din cand trebuie sa mai treceti sa vedeti ce face in cuptor.
Ingrediente (pentru 3 persoane):
- 6 bucati de cotlet de porc fara os
- 2 linguri bulion
- 5 linguri ulei de masline
- cimbru
- o lingurita secretul gustului
- 250 ml apa.
Mod de preparare:
Se spala cotletul si se aseaza intr-o tava:
Se amesteca intr-un castron bulionul cu uleiul de masline, apoi se adauga secretul gustului, cimbru si apa:
Se toarna amestecul de sus in tava peste cotlet si se da la cuptor pentru o ora cam la foc potrivit:
Dupa 30 minute se intoarce. Cand este gata asa arata:
Se poate servi alaturi de orez, piure de cartofi sau ce mai credeti voi. Este fraged si bun!
Pofta buna!
Un prim plan:
Read More

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Ardeii grasi - istorie si beneficii asupra organismului

Alaturi de cuisoare si ardeii usturati, ardeii grasi sunt membri ai genului Capsicum si apartin familiei Salanaceae, care mai cuprinde cartofii, vinetele si rosiile. Ardeii grasi sunt verzi, devenind la maturitate rosii sau galbeni. Intreaga familie Capsicum este originara din Americi, fiind introdusa in Europa de Cristofor Columb. Din Europa s-au raspandit apoi in Africa si Asia. Bastinasii din America de Nord au intrebuintat ardeii de mai bine de cinci mii de ani , atat ca alimente cat si ca remedii medicale.

Ardeii grasi sunt o sursa importanta de substante nutritive esentiale. Au un continut scazut de calorii (15-32/100g), sunt foarte bogati in vitamina C (120-40mg/100g) si reprezinta o sursa importanta de vitamina A, indeosebi cei rosii- 100 g ofera aproape intregul necesar zilnic recomandat.

De asemenea acestia ofera un continut util de acid folic, fibre si potasiu.

Datorita substantelor chimice ceroase din coaja, ardeii grasi sunt protejati de oxidare, iar continutul lor de vitamina C ramane aproape intact si la cateva saptamani dupa cules, mai ales daca sunt pastrati la frigider.

Alte substante importante in nutritie sunt bioflavonoizii, apreciate pentru proprietatile lor puternice antioxidante. Acestia fac din ardeii grasi un scut impotriva afectiunilor cardiovasculare si de circulatie, dar si a unor forme de cancer.

+ sunt buni in caz de afectiuni ale pielii si membranei mucoasei;

+ benefici pentru vederea nocturna si color;

+ utili pentru intarirea organismului;

+ se consuma cruzi sau fripti.



Articol preluat din ghidul alimentelor sanatoase
Read More

joi, 10 septembrie 2009

Ardei conservati pentru iarna





Toamna majoritatea gospodinelor isi achizitioneaza  vinete, ardei, patrunjel si altele pentru conservare lor.

Sunt multe metode de conservare. Astazi va prezint modul in care pun eu ardeii la conservat pentru iarna.



Se aleg ardei grasi, frumosi se spala si se sterg.
Se pune un litru de ulei la incins intr-o cratita cu diametrul destul de mare si nu foarte inalta.In functie de cati ardei aveti s-ar putea sa ramana sau sa mai fie necesar ulei.
 Cand este incins uleiul se da drumul la ardei (depinde cati incap intr-o tura) iar cand se rumenesc se intorc cu o paleta de lemn (atentie sa nu ii intepati).
Cand sunt gata se scot intr-o cratita/ lighean, se presara putina sare si  se acopera cu un capac. Se repeta operatiunea pana ce se termina toti ardeii.
Se lasa cam 15-20 minute apoi se curata de pielite, se scoate cotorul si semintele. Daca mai raman urme de la pelite se trec printr-un jet de apa apoi se lasa la scurs.
Se fac portii, se pun in pungute si apoi se baga la congelator.
Prefer aceasta metoda si nu cea pe o plita fierbinte deoarece nu suport sa ma frig la degete:). Mi se pare si mult mai rapida si gustul este delicios indiferent de modul cum sunt ardeii gatiti atunci cand ii decongelam. Daca o fi un pic mai mult colesterol... asta e!
Un prim plan:
Spor la copt!
Read More

marți, 8 septembrie 2009

Sfaturi pentru muraturi

- Pentru a evita inmuierea muraturilor, nu folosi niciodata sare iodata, adauga doar sare speciala pentru muraturi. Asigura-te ca solutia de saramura contine suficienta sare si otet. Capacul borcanului trebuie sa fie perfect etanseizat ca sa nu intre aer.

- Pentru a nu avea muraturi seci, goale la mijloc, asigura-te ca acestea sunt proaspat culese, tari, nelovite si nepatate. Legumele sunt goale la mijloc daca nu au fost proaspete sau au fost prea batrane.

- Muraturile prind o culoare urata, vinetie, fie din cauza sarii iodate, fie din cauza unei cantitati prea mari de condimente sau a otetului prea inchis la culoare.

- Pentru manevrarea legumelor, condimentelor si a saramurii, foloseste doar ustensile din lemn. Cele metalice pot schimba si ele culoarea legumelor.

- Saramura se toarna incet in borcanul putin inclinat, ceea ce favorizeaza iesirea aerului din borcan.

- Daca saramura se toarna fierbinte, sub borcan se aseaza lama unui cutit.

- Decolorarea legumelor poate fi evitata prin depozitarea lor numai in spatii bine aerisitesi departe de razele soarelui sau de alta sursa puternica de lumina.



Culese din revista Libertatea pentru Femei nr 44/2008
Read More

miercuri, 2 septembrie 2009

Ciorba radauteana





Mai mereu la amiaza imi place sa mananc cate o ciorba mai ales ca firma care se ocupa cu livrari vine cu o singura ciorba la birou. Am tot incercat eu sa obtin reteta de la aceasta firma (singura din Suceava a carei ciorba imi place) nu am reusit asa ca am aplicat cateva sfaturi de-ale Otiliei, prietena mea si ciorba a iesit mult mai delicioasa decat cea comandata.

Ingrediente:

- 1kg piept de pui

- 2 morcovi

- 1 pastarnac

- o radacina de patrunjel

- 2 cepe

- 2 ardei

- 2 linguri secretul gustului

- 5 galbenusuri

- 650 ml smantana

- 4 linguri faina

- 4 linguri otet

- 3 catei de usturoi

- patrunjel verde



Mod de preparare:

Se curata zarzavaturile si se spala.

Ceapa se lasa intreaga, restul se taie in 2 sau 4.



Pieptul de pui se spala, se curata de pielite si se pune la fiert in 4 l de apa. Dupa ce da un clocot se ia spuma (daca este) si apoi se adauga zarzavaturile si secretul gustului. Se fierbe pe foc potrivit pana ce pieptul este gata. Se scote pieptul si morcovii pe un platou la racit. Pieptul se taie feliute iar morcovii cubulete.



Se prepara un amestec din smantana, galbenusuri, faina si otet.



Restul de legume din ciorba se arunca iar zeama se strecoara intr-o alta cratita. Se pune iar pe foc, cand clocoteste se adauga pieptul de pui taiat si morcovii. Se da pe foc mic si se adauga amestecul cu smantana, amestecand mereu. Se lasa cam 2-3 minute si se opreste.

Usturoiul se curata si se piseaza apoi se adauga in ciorba.

Cam asa ar trebui sa arate:



Cand se serveste se adauga dupa preferinte smantana, usturoi si otet. Ideal ar fi sa se consume cu un ardel subtire.



Pofta buna!

Read More

© 2011 bucataria Irinei, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena