bucatarie traditionala, bucatarie moderna

luni, 30 martie 2009

Chicken Nuggets


Reteta am vazut-o la Teo care mereu ma incanta cu cate ceva si cum niciodata nu am dat gres dupa retetele ei am aplicat-o. Pentru cei ce sunt fan Mec si KFC e ideala... Va spun ca nu ma asteptam sa iasa atat de bune!

Ingrediente:
- un piept de pui
- 100 ml lapte
- un ou
- 2 linguri faina
- 3 linguri pesmet
- 50 g cascaval ras
- condimente, sare, piper

Mod de preparare:
Se taie puiul in bucatele potrivite.

Se bate oul impreuna cu laptele, se adauga o lingura de delicat, putin piper si se pun bucatile de pui la marinat in acest amestec. Se lasa cam 30 minute (eu am lasat cam o ora pentru ca pregateam ciorba:) ).





Se amestca intr-un bol faina cu pesmetul, putina sare si cascavalul.
Se trec bucatile de pui prin amestecul de sus (faina, pesmet, cascaval) pana sunt acoperite pe toate partile.






Se fierb in ulei, cateva minute pe o parte, cateva pe cealalta.
Atentie ca se prajesc repede.
Se scot si se pun la racit pe un prosop absorbant de bucatarie.
Deasupra eu am mai pus putin cascaval.
Pofta buna!





Read More

Premii

Acu ceva timp va spuneam de primul premiul. Au mai venit cateva intre timp dar nu am reusit sa le ridic. Astazi am reusit in sfarsit:
Premiul a venit de la Diamond:Premiile urmatoare au venit de la Miha si de la Ala:
















Le ofer mai departe tuturor vizitatoarelor mele!
Read More

duminică, 29 martie 2009

Clatite cu mere si inghetata/ finetti

Ingrediente:
- 2 oua
- 20 linguri apa minerala
- 3 linguri zahar
- 10 linguri faina
- o lingurita praf de copt
- o lingurita scortisoara
- 4 mere mari
- esenta
- sare

Mod de preparare:
Intr-un bol se amesteca ouale cu zaharul pana se topeste. Se adauga apa minerala, faina, praful de copt si scortisoara. Se omogenizeaza.
Se curata merele, se dau pe razatoarea mare si se adauga in compozitia de clatite.
Se amesteca foarte bine, apoi se prajesc pe rand intr-o tigaie unsa foarte putin cu ulei (sau cu margarina).
Eu am preferat sa fac clatite mici punand intr-o tigaie cam 4 linguri din compozitie. Se coc putin pe o parte si putin pe cealalta.
O parte s-au mancat cu inghetata, cealalta cu finetti.
Pofta buna!
Read More

vineri, 27 martie 2009

Oua umplute cu branza







            Ingrediente:

- 12 oua

- 250 g branza dulce de vaci

- 30 g migdale (sau alune)

- 10 g susan

- patrunjel

- marar

- sare

- piper






           Mod de preparare:


Se fierb ouale tari.
Migdalele si susanul se maruntesc prin robot.


         Se adauga branza, patrunjelul si mararul si se amesteca foarte bine pana capata consistenta unei paste. Se condimenteaza dupa preferinte.

      Dupa ce s-au racit ouale se curata de coaja, se taie in jumatate pe lungimesi se scot galbenusurile.
Galbenusurile fierte si date prin sita se freaca cu 3 galbenusuri crude, ulei si o lingura de mustar, rezulta maioneza:).

        Se pun ouale pe platou, se umplu cu crema de branza, se pune un strat de maioneza si se orneaza cu frunze de patrunjel si masline.
Pofta buna!








Read More

joi, 26 martie 2009

"Ochelari" cu nuca de cocos


Aveam prea multa nuca de cocos prin casa si a trebuit sa-i gasesc o folosinta. Asa am ajuns la aceasta reteta.

Ingrediente aluat:
- 400 g faina
- 200 g margarina
- 3 galbenusuri
- 20 g drojdie de bere
- 100 ml lapte
- sare
- gem pentru uns

Ingrediente crema:
- 150 g zahar pudra
- 100 g fulgi nuca de cocos
- 3 albusuri

Mod de preparare:
Se cerne faina. In mijlocul ei se pun drojdia, sarea, galbenusurile si se adauga laptele caldut, mestecand mereu. Se adauga margarina si se framanta bine pana se omogenizeaza aluatul (acest lucru dureaza din cauza margarinei). Se imparte in trei bucati si se lasa sa stea la dospit 30 minute, la loc cald.
Albusurile se bat spuma, adaugand treptat zaharul pudra. Cand s-au intarit se adauga nuca de cocos si se mai amesteca foarte putin pana ce se omogenizeaza.
Se intinde fiecare bucata de aluat intr-o foaie potrivit de groasa, se unge cu gem.
















Se ruleaza din ambele sensuri pana la jumatate, lasand liber 3-4 cm unde se pune crema de cocos. Pentru ca dupa ce am confectionat 2 "ochelari" mi-a ramas prea multa crema ultima foaie
am uns-o total cu gem si nuca apoi am rulat din ambele capete fara sa las loc liber intre ele.















Se pune intr-o tava care este acoperita cu hartie de copt si se coace 20-25 minute.
Iata poze cu rezultatul final ("ochelarul" 3)
Read More

miercuri, 25 martie 2009

Musaca de cartofi


Cum mamaia mea a plecat de la mine... trebuie sa gatesc in fiecare seara (cu exceptie cand gateste iubi). Cand vin tarziu de la serviciu apelez la retete rapide. Asa am ajuns la musaca (by Oti).

Ingrediente:
- 10-11 cartofi potriviti
- 750 g carne tocata (pui, porc)
- 2 cepe
- 3 oua
- 400g smantana
- patrunjel verde
- 2 linguri delicat
- ulei

Mod de preparare:
Se curata cartofii, se spala si se taie felii.
Se prajesc in ulei apoi se pun la scurs/racit.
Cat se prajesc cartofii se curata ceapa, se toaca marunt si se pune la calit cu putin ulei. Peste se adauga carnea tocata, o lingura de delicat si putin patrunjel verde. Se lasa pe foc pana carnea isi schimba culoarea (nu pana se arde:) ), mestecand mereu. Se ia de pe foc.
Intr-o tava (neunsa) se pune un rand de cartofi, carnea si iar un rand de cartofi.Se bate smantana cu ouale si cu o lingura de delicat. Se toarna in tava peste cartofi si se orneaza cu patrunjel.Se lasa la cuptor pana cand compozitia devine solida (la smantana ma refer) si se rumeneste (in jur de 40 minute).
Pofta buna!

Read More

marți, 24 martie 2009

Migdale caramelizate




Reteta am vazut-o pe culinar.ro si cum sunt o fana a migdalelor nu mi-a ramas decat sa o pun in practica bineinteles cu completari dupa preferinta mea. Gustul e tare bun, singurul lucru pe care-l regret este ca nu am prajit migdalele inainte in tava de aragaz.

Ingrediente:
- 100 g migdale
- 60 g zahar
- 40 ml apa
- o lingura miere (optional, in reteta initiala lipseste)
- o jumatate lingura unt

Mod de preparare:
Se amesteca apa cu zaharul intr-o cratita si se pune pe foc mic pana se topeste zaharul. Se mesteca din cand in cand. Cand se topeste zaharul se adauga migdalele (necojite), se amesteca cu grija cu o paleta de lemn pana la evaporarea apei si pana cand zaharul caramel imbraca migdalele. Se adauga mierea, se amesteca bine.
Seia de pe foc, se adauga untul, se amesteca repede repede si se rastoarna migdalele pe o foaie pergamet sau pe o folie de aluminiu, separandu-le cu ajutorul unei furculite.

Se consuma reci.
Pota buna!

Read More

duminică, 22 martie 2009

Banane in aluat


De ce am ales reteta asta?
Mi-a spus Otilia ca a mancat-o sotul ei la un restaurnat chinezesc si i-au placut foarte mult. CUm nu era greu de facut... am aplicat... si bine am facut ca e delicioasa.

Ingrediente:

- 3 banane mari
- zeama lamaie
- aluat facut din : 60 grame faina, un ou, un varf de cutit sare, 1/4 cana lapte (65 g), un sfert lingurita praf de copt.

Mod de preparare:
Aluatul: Se pun intr-un castronel faina, praful de copt si sarea. In mijloc se pune oul care se amesteca cu faina. Se adauga laptele treptat, pana cand aluatul are o consistenta relativ moale, se mai amesteca cateva minute.
Bananele se curata si se taie felii pe diagonala groase.
Se trec prin aluat si se prajesc in ulei incins pana devin aurii.


Se scot pe un prosop absorbant de bucatarie. Se stropesc cu zeama de lamaie si se dau prin zahar.
Pofta buna!

PS: Nu am realizat ca nu a iesit poza cu sectiunea... si cand mi-am dat seama.... mancaciosii au mancat bananele :)
Read More

sâmbătă, 21 martie 2009

Pilaf grecesc



Eu cand nu stiu ce sa pregatesc de mancare iau cartile de bucate la rasfoit. Asa am ajuns la reteta aceasta care e absolut delicioasa. Am adaptato-o putin.

Ingrediente:

- 1-1.2 kg copanele pui

- 0.4 kg ficatei de pasare proaspeti

- 300 g orez
- o conserva ciuperci

- 50 g ulei de masline

- 150 g unt

- 2 linguri bulion

- un cub Maggi cu gust de gaina

- 2 cepe

- apa

- sare si piper



 
Mod de preparare:

Se spala foarte bine copanelele.
Se pun ciupercile la scurs.
Se aureste ceapa tocata in ulei, se pune carnea, se adauga 100 g unt. Se prajeste putin apoi se adauga 250 ml apa fierbinte in care s-a diluat cubul de maggi si bulionul. Cand sosul a mai scazut se adauga ciupercile si se lasa in continuare la fiertpana fierb ciupercile si carnea.
Se unge o alta cratita cu restul de unt si se aseaza pe foc. Se adauga orezul spalat si se amesteca cu grija. Cand orezul a absorbit toata grasimea, se adauga 750 ml apa fierbinte si putina sare si se da la cuptor pentru 20 minute.
Ficatul se pregateste pe gratar ca in reteta de AICI.
Orezul fiert se pune pe un platou, se lasa un gol in mijloc in care se aseaza carnea si ciupercile. Ficatul se infinge in orez. Se decoreaza cu patrunjel verde.

Pofta buna!
Read More

Ficat de pui la gratar


Nu am facut de foarte mult timp ficat la gratar, asa ca astazi am ales aceasta reteta.

Ingrediente:

- ficat pui

- piper

- unt

- sare

- verdeata



Mod de preparare:

Se curata ficatul, se spala bine si se pune pe un prosop absorbant de bucatarie.


Se presara cu putin piper, se unge cu unt si se pune la fript pe gratarul incins, la foc potrivit 10-15 minute.
Se intoarce de doua ori pe o parte si pe alta.
Aveti grija sa nu-l frigeti prea tare deoarece isi pierde din gust si din fragezime.
Cand este gata, se aseaza pe o farfurie si pe fiecare felie de ficat se pune o bucatica mica de unt.
Se serveste cu garnitura de legume si salata.

De asemenea il regasiti si in Pilaful grecesc! Reteta AICI.

Pofta buna!
Read More

joi, 19 martie 2009

Sfaturi si trucuri culinare

De mult timp achizitionez de prin reviste, carti de bucate si internet diverse sfaturi si trucuri culinare. Cu acestea de mai jos m-am inscris in concursul organizat de Isabela, concurs in care puteti sa va inscrieti si voi.


* Inainte de a fi folosite migdalele trebuie oparite si lasate in apa calda. (fara sa fiarba) 3-4 minute. Prin apasara intre degete, pielita se inlatura cu usurinta.

* Migdalele pot fi inlocuite cu samburi decorticati de dovleac, usor prajiti. Au gustul la fel de bun.

* Alegerea nucilor, de cele seci sau stricate, se face prin introducerea lor intr-un vas cu apa. Cele bune cad imediat la fund, cele stricate cad mai incet iar cele seci plutesc. Nucile bune se pun la uscat la soare si se folosesc la nevoie.


* Stafidele mai intai se aleg, se curata de codite si apoi se oparesc cu apa usor indulcita cu zahar. In felul acesta isi recapata prospetimea.


* Coaja de lamaie sau de portocala trebuie rasa foarte fin, evitand parea alba care are un gust amar. In afara de intrebuintarea obisnuita pentru aromarea diferitelor prajituri, mai poate fi folosita si la aromarea zaharului. Se rade peste zahar portocala sau lamaia pan ace zaharul se ingalbeneste.

* Coaja de citrice este nociva. Daca totusi se foloseste coaja rasa de lamaie sau portocala, atunci trebuie sa se spele foarte bine sub jet de apa inainte de a se rade.

_________________________________________________________________________________________

* Tava in care urmeaza sa pregatesti o prajitura unge-o numai pe fund nu si pe margini - prajitura nu va creste cum trebuie...

* La o prajitura cu fructe intai se presara faina si zahar pe aluat care se coace vreo cinci minute dupa care asezati fructele pe el...

* In crema de vanilie e bine sa puneti un varf de cutit de sare pentru a o parfuma.

* Prajiturile care se scot calde din forma se pun pe o planseta de lemn si se feresc de frig sau de curentii de aer.

* Pentru o forma frumoasa a glazurei pe tort crema o puneti dupa ce ati insiropat si presarat pe blatul de tort putin amidon.

_________________________________________________________________________________________

* Orice fel de carne se fragezeste , de se topeste in gura...daca se pune o ora intr-un litru de lapte, dat in fiert un singur clocot si oprit focul in care se adauga doua linguri de tarie, coniac wisky....dupa o ora se scoate si se poate prepara in modul dorit...iese o nebunie....

* Carnea de pui iese delicioasa daca se pune inainte de gatit putin la marinat intr-un castron cu iaurt si condimente...

* Carnea sarata se desareaza usor daca se spala cu apa fiarta in care s-a dizolvat zahar pudra.

* Carnea pe gratar si nu trebuie sarata la inceput; in primele momente dati focul tare dupa care folositi un foc potrivit.Veti pastra calitatile nutritive mai bine.

* Pentru ca ficatul sa fie fraged dupa cel il prajiti bagati-l in lapte jumate de ora.. Va fi super bun la mancat.

* Pentru a limpezi o supa cand este fiebinte adaugati un albus de ou batut care se va coagula si va antrena, va aduna elementele de suspensie.

* Pentru ca omleta sa fie mai pufoasa adaugati cateva lingurite de apa atunci cand bateti ouale.

* Mamaliga se mesteca usor, si nu va face cocoloase daca, atunci cand apa clocoteste, se adauga putina apa rece si abia apoi malaiul, putin cate putin.

* Laptele afumat se acopera cat este inca fierbinte, cu un servet ud care se clateste si se uda mereu pana cand laptele isi pierde gustul si miroul de fum.

* Foile de placinta ies extraordinar de pufoase daca sunt stropite cu iaurt batut cu oua...

_________________________________________________________________________________________

* Cartofii care stau mai mult in camara dobandesc un gust neplacut. Cand ii fierbeti, adaugati in apa o lingurita de zahar, vor capata un gust deosebit.

* Iuteala de la vinete se ia cu 1 lingura de lapte praf amestecat in compozitie!

* Sosurile si pireurile din legume prind o pojghita deasupra atunci cand sunt lasate la frigider. Acest inconvenient poate fi inlaturat daca se adauga in sos, la sfarsitul prepararii, dupa ce se ia de pe foc o bucatica de unt.

* Ca sa nu suferi de pe urma usturoiului adauga in pasta preparata o lingura de bulion, smantana sau maioneza.

* Pentru a nu-si schimba culoarea dupa ce a fost ras pe razatoare si pentru a se pastra alb, hreanul trebuie stropit cu lapt proaspat. Astfel, va capata si un gust deosebit.

* Drojdia de bere se pastreaza mai bine, pentru mai mult timp, daca se indeasa bine intr-o cana, pahar sau borcan, lasand putin spatiu deasupra, acoperindu-se apoi cu un strat de ulei. La fel de bine se pastreaza si in faina de Grau.

_________________________________________________________________________________________

* Ca sa-ti impresionezi invitatii ssau sa te simti in vacanta (... o Doamne mult mai este...) si acasa, pune in recipientele pentru gheata fructe mici, bucatele de lamaie, frunzulite de menta, coaja rasa de portocala. Cuburile vor fi cu siguranta apreciate!

* Casa ta isi va va pastra aerul proaspat, chiar daca gatesti varza, daca vei pune in oala care fierbe mancarea cateva bucati de miez de nuca.

* Daca vrei sa scapi de munca in plus la curatarea bucatariei, dupa ce ai prajit ceva in tigaie si au sarit picaturi de ulei incins peste tot, pune un praf de sare in uleiul incins inainte de a praji. Nu vor mai sari stropi.

_________________________________________________________________________________________

* Vreti sa serviti la masa mancaruri pregatite in ziua anterioara? Pregatiti alte salate sau garnituri.

Read More

miercuri, 18 martie 2009

Prajitura cu branza fara aluat



Vroiam sa fac papanasi de cateva zile bune dar nu aveam dispozitia necesara. Asa ca am apelat la aceasta prajitura cu branza fara aluat care e mai mult decat delicioasa si se prepara foarte foarte rapid.
Ingrediente:
- 500 g branza de vaci
- 3 oua mici (sau 2 mari)
- 125 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 100 ml smantana
- 180 ml lapte
- 70 ml ulei
- 1 plic budinca vanilie
- margarina pentru uns tava
- zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare:
Daca branza mai contine zer se pune pe un prosop absorbant. Dupa ce s-a scurs bine, se pune intr-un castron si se amesteca cu oua, zahar si vanilie apoi si cu smantana.
Budinca se amesteca cu laptele caldut si se toarna peste amestecul de sus.
Se adauga uleiul.
Totul se amesteca bine si se toarna compozitia intr-o tava cu hartie de copt nu prea mare si se baga la cuptor pentru aproximativ 45 minute.
Optional se pot pune si stafide.

PS: Prajitura aceasta poate fi facuta si in loc de pasca mai ales de catre cei ce manaca numai branza din pasca (eu la fel fac:) )


Read More

marți, 17 martie 2009

Spaghete Carbonara


Astazi am venit tarziu de la servici asa ca am pregatit ceva foarte rapid si delicios in acelasi timp si anume Spaghete Carbonara. Am apelat la acel plic de la maggi si l-am adaptat poftelor mele.

Ingrediente:
- 400 g spaghete
- 400 g sunca presata
- 500 ml lapte
- 100 g unt
- 3 linguri ulei masline
- 2 linguri smantana
- un plic Maggi- pofta de Spaghete Carbonara
- sare

Mod de preparare:
Se pune o cratita cu 2.5 kg apa si 3 lingurite sare la fiert. Cand fierbe apa se adauga spaghetele mestecand putin. Se fierb cam 8-10 minute.
Sunca se taie felii si se caleste cu untul si cu uleiul de masline.
Laptele se amesteca cu continutul pachetului Maggi si apoi se adauga in vasul cu sunca (care e pe foc potrivit).
Se fierbe amestecul pana se ingroasa mestecandu-se din cand in cand, se adauga smantana.
Pastele fierte se trec prin apa rece apoi se adauga peste mixul preparat mai sus.
Se mai fierb cateva minute, se adauga sare daca este necesar si ... sunt gata de servit.


Read More

luni, 16 martie 2009

Prajitura cu dulceata, cocos si bezea


Am facut aceasta prajitura sambata pentru prima data si m-a fermecat. Nu numai pe mine dar si pe cativa prieteni.

Ingrediente:
- 500 g faina
- 250 g margarina
- 2 oua + 3 albusuri
- coaja rasa de la o jumatate lamaie
- 100 g zahar pudra
- 4 linguri nuca cocos
- 1 praf copt
- 1 lingurita otet
- 300 g dulceata/ gem
- sare

Mod de preparare:
Se freaca margarina spuma cu putina sare apoi adaugi un ou si un galbenus, apoi faina, praful de copt stins cu otet si coaja de lamaie.
Se framanta bine bine un aluat tare, care se pune la frigider o ora.
Se bat albusurile spuma (4 la numar da???), se adauga apoi zaharul pudra. Se amesteca bine iar spre sfarsit se adauga nuca de cocos.
Se scoate aluatul din frigider, si pui 3/4 din el intr-o tava unsa cu unt. Il intinzi cu mana pe toata suprafata tavii, il ungi cu dulceata/gem. Eu am folosit dulceata de capsuni.

Peste dulceata se rade aluatul ramas.Peste aluatul ras se adauga albusurile.Se da la cuptor cam trei sferturi de ora si cand e gata se lasa la racit.
Se taie. Se poate pudra cu zahar.
Pofta buna!

PS: Cipriana pentru tine am pus toti pasii. Poate nu mananc si eu prajitura diseara :).


Read More

© 2011 bucataria Irinei, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena